بسمه تعالی
آزمون میان نوبت جامعه شناسی (2)- دروس 1-4
1- دو مورد پدیده ی طبیعی و دو مورد پدیدهی ماوراء طبیعی نام ببرید. این پدیدهها به چه شرطی درون جهان اجتماعی قرار می گیرند؟ با ذکر مثال برای هر پدیده پاسخ خود را توضیح دهید.
2- آیا پدیده های گذشتگان و آیندگان درون جهان اجتماعی قرار میگیرند؟ چگونه؟ این دو پدیده (گذشتگان و آیندگان) به کدام یک از قلمروهای جهان اجتماعی تعلق دارند؟
3- چه تفاوتی بین مفهوم «جهان اجتماعی» و «نظام اجتماعی» وجود دارد؟ چرا شناخت تفاوت این دو مفهوم مستلزم دقت زیاد است؟
4- عبارت «نوع ارتباط و چینش بین پدیدهها» ما را به کدام مفهوم اجتماعی، آشنا میکند؟
5- نهاد اجتماعی را تعریف کنید. آیا با این عبارت که " نهادهای اجتماعی فقط دارای ساختار درونی هستند" موافق هستید؟ توضیح دهید.
6- چه تفاوتهایی بین مفاهیم «جامعه» و «فرهنگ» وجود دارد؟ نسبت بین این دو مفهوم را توضیح دهید. در نگاه نخست به زندگی جمعی بشر، ابتدا «جامعه» مشاهده میشود یا «فرهنگ»؟
7- فرهنگ عمومی و خرده فرهنگ را تعریف کنید و برای هر کدام دو مثال بزنید. خرده فرهنگ به دو نوع تقسیم میشوند، آن ها را نام ببرید.
8- منظور از نهادهای فرهنگی چیست؟ کدام نهادهای فرهنگی، در انتقال فرهنگ عمومی نقش دارند و کدام نهاد فرهنگی تأمین خرده فرهنگهای سایر نهادهای اجتماعی را به عهده دارد؟
9- آیا نظام اقتصادی در تأمین نیازهای نهادفرهنگی سهمی دارد؟ چگونه؟
10- فرهنگ آرمانی و فرهنگ واقعی را تعریف کنید. با ذکر مثال تفاوت بین این دو را مشخص کنید. یک نمونه از فرهنگ آرمانی جامعه ایران را که بیرون از فرهنگ واقعی است و یک نمونه را که درون فرهنگ واقعی است، بنویسید.
11- حق یا باطل بودن هر بخش از فرهنگ چگونه شناخته می شود؟ کاملاً توضیح دهید.
12- آرمانی یا واقعی بودن یک عقیده یا کنش اجتماعی بر چه اساسی تعیین میشود؟ پیامد آن چیست؟
13- یک جامعه چگونه میتواند «حقیقت» را به عرصهی فرهنگ آرمانی و واقعی خود وارد کنند؟
پایان